Twee handen tonen een enrgielabel. In de achtergrond zie je zonnepanelen.

Hoeveel energie verbruik jij?

Weet jij hoeveel energie je eigenlijk verbruikt? En waar dat verbruik precies vandaan komt? Als je inzicht hebt in wat de grootste stroomverbruikers zijn bij jou in huis, kun je gericht bezuinigen op elektriciteit. Dat heeft grote impact op het milieu én op je energierekening.

Hoekje

Inzicht in je grootste stroomverbruikers

De afgelopen tijd zijn de energieprijzen flink gestegen. Vaak zijn huishoudelijke apparaten die op stroom of gas werken veroorzakers van een hoge energierekening. Wasdrogers, koelkasten en vriezers zijn de grootste energieslurpers in huis en zorgen voor ongeveer 18% van je totale stroomverbruik. Een elektrische boiler, airconditioner of een oude pomp voor de vloerverwarming zorgen ook voor een flink hogere elektriciteitsrekening. En niet te vergeten game-pc's of spelcomputers: die verbruiken ongemerkt vaak héél veel stroom.

Wat kan ik doen om minder energie te verbruiken?

Je kunt zelf veel doen om je energieverbruik omlaag te brengen. Vaak hebben gedragsaanpassingen al veel effect. Sta bijvoorbeeld wat minder lang onder de douche en laat alleen de hoognodige lampen branden. Draai de wasmachine alleen bij een volle trommel en op lagere temperatuur, hang de was wat vaker op in plaats van de wasdroger te gebruiken, zet je thermostaat wat lager en laat radio en tv niet onnodig aanstaan. Met kleine aanpassingen kun je zelf al veel energie en geld besparen!

Illustratie van een huisje in het gras.

Wat levert inzicht in jouw energieverbruik je op

  • je kunt besparen op de hoeveelheid stroom
  • een lagere energierekening
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Tips om energie te besparen

Zuiniger omgaan met apparatuur is een goede stap naar een beter milieu én een lagere energierekening!

Waar je ook op kunt letten

Veel apparaten verbruiken stroom, óók als je ze niet gebruikt. Dat noemen we sluipstroom. En daar kun je op besparen: installeer bijvoorbeeld klokschakelaars of trek de stekker uit je apparaat. Wist je bijvoorbeeld dat opladers van mobiele telefoons die in het stopcontact blijven zitten continu stroom verbruiken, óók als er geen mobiel op aangesloten is?

Energielabels

Als je apparaten toe zijn aan vervanging, koop dan een energiezuinige variant en check altijd het energielabel. Op de website van Milieu Centraal vind je heel veel informatie en check je makkelijk voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft.

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant