Straat met huizen die zijn voorzien van een geveltuintje.

Geveltuin aanleggen

Een geveltuin is een ideale oplossing om je straat en je huis groener te maken. Maar ook voor het milieu is een geveltuin een slimme keuze: regenwater wordt namelijk beter afgevoerd en struiken en planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Win-win!

Hoekje

Een geveltuin is goed voor het milieu

Houd je van groen, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuintje een goede keus! Een geveltuin is een stukje begroeiing voor een huis, direct tegen de gevel aan. Met een geveltuin draag je bij aan een beter milieu: regenwater trekt gemakkelijker in de grond en je bevordert de biodiversiteit omdat geveltuintjes ruimte bieden aan vogels, vlinders en bijen. Daarnaast zorgt een geveltuin voor minder fijnstof in de lucht doordat planten CO2 opnemen. Goed onderhouden geveltuinen zorgen dus niet alleen voor een groener en fleuriger straatbeeld, maar óók voor een gezonder klimaat.

Hoe leg ik een geveltuintje aan?

Door het verwijderen van de rij tegels (ongeveer 60 cm) tegen je voorgevel, kun je makkelijk zelf een geveltuintje aanleggen. Schep het zand weg tot maximaal 30 cm diep (niet dieper, want er kunnen kabels en leidingen liggen) en vul het gat op met tuingrond. Grote struiken of bomen zijn niet geschikt voor een geveltuin. De wortels worden namelijk te stevig. Laat straatnaamborden zichtbaar en houd de ventilatieroosters van je woning vrij. Tip: plant klimplanten in je geveltuintje: zo blijft de gevel van je huis in de zomer lekker koel.

Wat levert een geveltuin je op

  • een groener en fleuriger straatbeeld
  • een betere afvoer van regenwater en schonere lucht
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Subsidies

Voor de aanleg van geveltuintjes is helaas geen subsidie beschikbaar. Wel levert de Gemeente Dongen gratis betonnen opsluitbanden én tuingrond, die je kunt ophalen bij de milieustraat.

Een geveltuintje aanleggen in Dongen

De Gemeente Dongen stimuleert het aanleggen van geveltuinen. Wil je aan de slag? Geef dit dan door aan de Gemeente. Als je in een huurwoning woont dan moet je toestemming vragen aan je verhuurder of woningbouwvereniging.

Meer weten?

Op de website van de Gemeente Dongen lees je handige tips om jouw geveltuintje aan te leggen. Overleg ook even met je buren, misschien kun je wel samenwerken!

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant