Aanbrengen van isolatie

Je huis isoleren

Door een goede isolatie van je woning wordt je huis sneller warm en houd je warmte bovendien veel langer vast. Zo hoef je veel minder te stoken. En dat heeft veel voordelen: het is goed voor het milieu, voor de waarde van je huis én voor je energierekening!

Hoekje

De voordelen van goed isoleren

Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je huis lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. In een goed geïsoleerd huis ontsnapt in de winter veel minder warmte en heb je dus ook minder last van kou, vocht en tocht. Je verwarming en je cv-ketel hoeven veel minder hard te werken. Goede isolatie zorgt dus voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. En dat heeft grote impact op het milieu! Daarnaast bespaar je door goede isolatie bovendien flink op je energierekening.

Hoe zorg ik voor goede isolatie van mijn huis?

Een huis isoleren kan op verschillende manieren: zowel binnenshuis als van buitenaf, en met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, raamisolatie, muurisolatie, vloerisolatie of bodemisolatie. Als je handig bent, kun je al veel zelf doen. Maar je kunt het natuurlijk ook uitbesteden aan een erkend bedrijf. Waar je voor kiest, en wat de kosten zijn, hangt af van welke keuzes je maakt en van jouw type huis. Het Energieloket kan je adviseren over de mogelijkheden.

Onafhankelijke energiecoaches van Energie Dongen Samen Duurzaam helpen jou als bewoner heel concreet bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo maken we het je zo makkelijk mogelijk om je eerste duurzame stappen te zetten. Je kunt eenvoudig een afspraak maken met een energiecoach om jouw persoonlijke situatie voor te leggen. We geven je graag tips en onafhankelijk advies.

Wet Natuurbescherming en isoleren 

Het isoleren van je huis kan kwetsbare dieren verstoren of zelfs doden. Dat is niet goed voor de natuur en verboden volgens de Wet Natuurbescherming: de regels waar iedereen zich aan moet houden om de huismus, vleermuis en gierzwaluw te beschermen. Daarom is het belangrijk te laten controleren of er beschermde diersoorten (kunnen) zitten.  

Natuurvriendelijk isoleren 

Kies voor het isoleren van je woning voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.  Bij natuurvriendelijk isoleren maakt het isolatiebedrijf de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Dit doen zij een aantal dagen voor een woning wordt geïsoleerd. Daarnaast zorgt het bedrijf ervoor dat er vervangende verblijfplaatsen voor de dieren komen. Meer informatie over natuurvriendelijk isoleren leest u op natuurvriendelijkisoleren.nl    

Soorten Management Plan gemeente Dongen  

De gemeente Dongen gaat de komende jaren aan de slag met het opstellen van een ‘Soorten Management Plan.’ (SMP) Het SMP is een plan van de gemeente waarin de activiteiten en maatregelen staan over het behoud van diersoorten. De gemeente is in overleg met de provincie hoe we deze aanpak vorm gaan geven.  

Persoon brengt isolatie aan in muur van woning

Wat levert isolatie je op

  • meer wooncomfort
  • een lagere energierekening
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Subsidies

Investeren in goede isolatie is een slimme keuze! Wist je dat voor het isoleren van je woning aantrekkelijke subsidies beschikbaar zijn?

Goed om te weten

Wil je isolerende maatregelen uitvoeren? Omdat er in je spouwmuur of dak dieren (of nesten van dieren) zoals bijvoorbeeld vleermuizen, zwaluwen of huismussen kunnen zitten, moet je volgens de wet Natuurbescherming eerst onderzoeken of er geen dieren in de knel komen. In dat geval moet je namelijk een ontheffing aanvragen. 

Energiebespaarlening

Wil je aan de slag met isolatie en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een lening? Dit is een aantrekkelijke lening waarmee huiseigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor isolatie van je woning? Ben je benieuwd naar de kosten en direct je besparing checken? Hier lees je meer!

Doe ook de Verbetercheck en ontdek meteen wat je verder nog kunt verbeteren op het gebied van isolatie en verwarming van je huis.

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant