Tegels en bestrating in je tuin houden warmte langer vast. Daardoor kan de temperatuur in de zomer snel oplopen en kan regenwater niet goed de grond in trekken. Vervang tegels in je tuin daarom voor groen! Dat is veel beter voor de biodiversiteit én voor het klimaat.
Door het vervangen van bestrating en tegels door groen in je tuin ben je lief voor het klimaat én voor de natuur. Het regenwater kan zo namelijk beter wegzakken in de grond en hoeft niet via het riool te worden afgevoerd. Zo help je mee om wateroverlast bij heftige regenbuien te voorkomen. Bovendien verbeteren planten de luchtkwaliteit, en bied je in een groene tuin vogels, vlinders en bijen een fijne leefruimte. Dat heeft grote impact op het milieu!
Misschien denk je dat een tuin met veel tegels minder onderhoud nodig heeft dan een tuin vol planten en struiken. Maar dat klopt niet helemaal. In een tuin met bestrating loopt water namelijk veel minder goed weg. En daardoor krijg je sneller last van groene aanslag op je tegels. Een goede richtlijn is om maximaal 40 procent van je tuin te betegelen. In plaats van planten en struiken kun je ook kiezen voor halfverharding (zoals boomschors, grind, schelpen of houtsnippers) of voor houten vlonders. Regenwater kan dan toch goed de grond in lopen.
Voor het vervangen van bestrating en tegels door planten in je tuin kun je subsidie aanvragen.
De Gemeente Dongen stimuleert het vervangen van tegels door groen. Wil je aan de slag met het verduurzamen van je woning en tuin?
Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer.