Aanleggen sedumdak op een schuurtje

Vergroenen van je dak

Een groen dak (of daktuin) is een milieubewuste keuze: met plantjes op je dak vang je regenwater op, ontlast je het riool, houd je de lucht schoner en bied je voedsel aan insecten. Maar een groen dak heeft nóg meer voordelen: een datktuin houdt je huis lekker koel in de zomer en juist warmer in de winter. Dat scheelt dus ook in je energiekosten!

Hoekje

Een groen dak is goed voor het milieu

Wil jij jouw woning vergroenen? Dan is een daktuin een goed idee! Een daktuin is beplanting of begroeiing op het dak van je huis of schuur. Met een groen dak werk je mee aan een beter milieu: regenwater wordt namelijk gemakkelijker afgevoerd en hoe meer planten, hoe meer CO2 uit de lucht wordt opgenomen. Een groen dak is dus goed voor de natuur en voor de kwaliteit van de lucht. Daarnaast reguleert een groen dak de temperatuur in huis, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van verwarming en airco, én heeft het ook nog een geluidswerende werking.

Hoe leg ik een daktuin aan?

Je dakconstructie moet natuurlijk stevig genoeg zijn om een daktuin te kunnen dragen, en ook het type dakbedekking is van belang. Platte of licht hellende daken die in de zon of halfschaduw liggen, zijn het meest geschikt voor een daktuin. De meest gebruikte beplanting op een groen dak is sedum: een vetplant die licht van gewicht is en niet alleen goed tegen langdurige droogte, maar ook tegen een forse regenbui kan. Sedum is in kant en klare cassettes te koop. Ook kruiden, bloembollen en gras zijn geschikt voor een groen dak. Als je handig bent kun je heel veel zelf, maar je kunt je natuurlijk ook laten adviseren door een groenspecialist.

Een woning met een begroeide gevel.

Wat levert een groen dak je op

  • een groener én duurzamer huis
  • betere afvoer van regenwater en schonere lucht
  • je draagt bij aan een beter klimaat

Subsidies

Voor de aanleg van een groen dak is subsidie beschikbaar.

Een daktuintje aanleggen in Dongen

De Gemeente Dongen stimuleert het aanleggen van daktuinen. Hiervoor hoef je geen toestemming te vragen. Als je in een huurwoning woont dan moet je het wel even voorleggen aan de verhuurder of woningbouwvereniging.

Meer weten?

Op de website van Week van ons water in Brabant lees je meer over het opvangen van regenwater. 

Bekijk ook de klimaatstresstest van de Gemeente Dongen. Hier vind je informatie over hoe waterbestendig Dongen is, én handige tips om slim met regenwater om te gaan.

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant