Dame schenkt theepot vol met heet water uit de waterkoker. De waterkoker staat symbool voor de energieslurper.

Vervangen energieslurpers

Wist je dat verreweg de meeste energie naar huishoudelijke apparaten gaat? Gaat een apparaat kapot, dan kopen veel mensen gewoon een nieuwe. Maar kijk eens naar energiezuinige alternatieven. Dan maak je een slimme én duurzame keuze, voor het klimaat én voor je portemonnee.

Hoekje

Wat zijn energieslurpers?

Verouderde huishoudelijke apparaten (van rond 2000) verbruiken héél veel energie. Vergelijk maar eens: een 15 jaar oude koelkast verbruikt gemiddeld 350 kWH, terwijl een nieuwe energiezuinige koelkast met dezelfde inhoud maar 150 kWH verbruikt. Vooral koel-vriescombinaties en wasdrogers zijn dankzij nieuwe technologie tegenwoordig veel zuiniger geworden en gebruiken wel 60 tot 70% minder energie dan oude apparaten. Stel dat je al je huishoudelijke apparaten van ongeveer 15 jaar oud zou vervangen door nieuwe energiezuinige alternatieven, dan bespaar je tot wel 40% op je totale stroomverbruik! Dat scheelt je honderden euro’s per jaar. 

Check het energielabel

Is jouw apparaat toe aan vervanging? Alle huishoudelijke apparaten hebben vanaf 2021 een nieuw energielabel. Dit label geeft inzicht in het stroomverbruik van het apparaat. Het energielabel werkt met klassen: A is het zuinigst, D is het minst zuinig. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco’s kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Bij vaatwassers en wasmachines staat op het energielabel ook informatie over het watergebruik.

Wat levert het vervangen van energieslurpers je op

  • veel minder stroomverbruik
  • een lagere energierekening
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Tips om energie te besparen

Energiezuiniger omgaan met je huishoudelijke apparatuur is een goede stap naar een beter milieu! 

Waar je ook op kunt letten

Als je een nieuw apparaat koopt, is het goed om het energielabel te checken. Maar er zijn nog meer zaken waar je op kunt letten, zoals vergelijkende tests (bijvoorbeeld van de Consumentenbond), keurmerken (bijvoorbeeld TCO en Energy Star) en het vermogen: het aantal watt zegt ook iets over het verbruik.

Meer weten?

Wil je meer weten over energielabels voor huishoudelijke apparatuur? Op de website van Milieu Centraal vind je heel veel informatie en check je makkelijk voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft.

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant