Zonnepaneel in tuin tegen een schutting. Staat klaar om op het dak gemonteerd te worden.

Zonnepanelen installeren

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: zonnepanelen. En dat is een goede ontwikkeling! Met zonnepanelen op je dak wek je namelijk zelf stroom op uit zonlicht. Een mooie stap naar energiezuinig wonen. En omdat je bij de aanschaf van zonnepanelen sinds 2023 geen btw meer hoeft te betalen, zijn zonnepanelen ook een financieel aantrekkelijke keuze!

Hoekje

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden gemonteerd op het dak van je huis. Ze genereren elektriciteit uit direct zonlicht, maar ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op. Voordat jij die opgewekte stroom kunt gebruiken, moet het eerst omgezet worden naar ‘wisselstroom’. Dat gebeurt met een omvormer. De elektriciteit loopt vanaf de zonnepanelen naar de omvormer en die is weer aangesloten op je meterkast. Zo kun jij de stroom die je panelen hebben opgewekt gebruiken en direct aan de slag met energie besparen!

Hoe plaats ik zonnepanelen?

De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. En ze liggen al op meer dan 2 miljoen huizen. Zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee en je verdient de investering heel snel terug. Als je zonnepanelen op je dak laat leggen, wil je natuurlijk dat het goed gebeurt. Het Energieloket kan je adviseren over goede vakbekwame bedrijven. Let er in ieder geval altijd op dat je voor een leverancier kiest met het keurmerk Zonnekeur.

Monteur instaleert zonnepanelen op dak.

Dit leveren zonnepanelen je op

  • je energierekening gaat omlaag
  • je CO2-uitstoot daalt
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Subsidies en 0% btw

Wist je dat voor het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijke subsidies beschikbaar zijn? 

Sinds 1 januari 2023 betaal je bovendien geen btw meer als je zonnepanelen aanschaft! Er zijn wel een paar uitzonderingen. 

Meer weten?

Wil je weten of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen? Ben je benieuwd hoeveel energie je kunt opwekken, en aan welke investeringskosten je moet denken? En wat je kunt besparen? 

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant