Aanleggen sedumdak op een schuurtje
22-04-2024

Een groene en klimaatbestendige tuin, vraag een subsidie aan!

We krijgen door klimaatverandering steeds vaker te maken met weersextremen; hittegolven, langere periodes van droogte en stortbuien. Meer groen in de gemeente zorgt voor verkoeling tijdens warme perioden. Ook jij kunt met jouw groene tuin het verschil maken! Voor veel aanpassingen kun je vanaf 2 januari subsidie aanvragen. 

Hoekje

Ga jij aan de slag om je tuin klimaat bestendig te maken? Voor de onderstaande maatregelen kun je subsidie aanvragen: 

•    Groene daken
Een groen dak (of daktuin) is een milieubewuste keuze: met plantjes op je dak vang je regenwater op, ontlast je het riool, houd je de lucht schoner en bied je voedsel aan insecten. 

•    Onttegelen en vergroenen van de tuin
Tegels en bestrating in je tuin houden warmte langer vast. Daardoor kan de temperatuur in de zomer snel oplopen en kan regenwater niet goed de grond in trekken. Vervang tegels in je tuin daarom voor groen! Dat is veel beter voor de biodiversiteit én voor het klimaat. 

•    Regenwatervoorzieningen en water passerende of doorlatende verharding
Wil je toch tegels in de tuin? Denk dan eens aan waterpasserende of waterdoorlatende verharding, zoals grind of terrastegels die water doorlaten. Hiermee kan het regenwater toch de bodem inlopen.

•    Het afkoppelen van je regenpijp van de riolering
Het afkoppelen van je regenpijp betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt. Het water stroomt naar de tuin of wordt ondergronds opgevangen. Goed voor de natuur, milieu en riool. Het schone regenwater wordt niet onnodig gezuiverd en het riool kan beter omgaan met veel neerslag. 

•    Opvangen van hemelwater in een regenton, waterschutting of reservoir 
Er valt tegenwoordig wel 60% meer regenwater dan 50 jaar geleden. Wist je dat je al dat overtollige regenwater eenvoudig kunt opvangen in je eigen tuin? Dit vele ‘gratis’ water kun je namelijk heel goed hergebruiken! 

Samen vergroenen? Vraag subsidie aan!

Heb jij met je buren, school, vereniging of stichting uit Dongen een duurzaam idee? Ook daar kan je subsidie voor aanvragen. Zo werken we samen aan een groener en klimaatbestendig Dongen!

Ga jij aan de slag met het vergroenen van je tuin? Op de pagina 'Klimaatsubsidie' lees je meer informatie over de klimaatsubsidie en hoe je deze kunt aanvragen.