Tijdens de inspiratiesessies krijgen inwoners uitleg over de mogelijkheden voor het verduurzamen van een woning.
16-11-2023

Volop inspiratie en nu zelf aan de slag

Tijdens de Nationale Klimaatweek vonden inwoners uit de gemeente Dongen drie avonden hun weg naar De Geubel. Tijdens inspiratiesessies wisten drie sprekers het publiek alles te vertellen over de energietransitie, slimme oplossingen voor het klimaatadaptief inrichten van huis en tuin én het belang van isoleren van je woning. “Fijn om zo persoonlijk geïnformeerd te worden,” aldus een inwoonster die alle avonden op de fiets vanuit Dongen kwam. 

Hoekje

 ‘De energietransitie’ is een veelomvattend begrip. De media staan er vol mee. Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het gas, energie wekken we steeds meer zelf op met panelen op het dak en we rijden elektrisch. Die verandering is al volop gaande. ‘Maar wat is nou een logische en haalbare (eerste) stap? Waar te beginnen? Wat is er mogelijk? En krijg ik dan subsidie?’ Allemaal vragen die tijdens de inspiratiesessies beantwoord werden. 

Duurzaam Dongen. Doen!

Team Duurzaam ’s Gravenmoer is initiatiefnemer van de inspiratiesessies. “In de gemeente komen de energiecoaches van Energie Dongen Samen Duurzaam al jaren bij woningeigenaren thuis om een analyse te maken en persoonlijk advies te geven.  Maar toch zijn er nog veel mensen die niet weten waar te beginnen. Ook hen willen we op weg helpen.” vertelt een betrokken inwoner van ’s Gravenmoer. Dat is dan ook precies de reden dat verschillende inwoners, Casade, ContourdeTwern, Energie Dongen Samen Duurzaam en gemeente Dongen hun krachten bundelen. “Duurzaam Dongen. Doen! Dat is onze slogan. En we zijn het zelf ook gewoon gaan doen. Zo organiseerden we begin oktober de Duurzaamheidsmarkt en deze maand de inspiratiesessies. Allemaal goede momenten voor ons om te horen wat de vragen zijn en waar mensen behoefte aan hebben.” 

Effectieve maatregelen

De komende periode worden zogenaamde ‘woningscans’ uitgevoerd bij circa 30 woningen in ’s Gravenmoer. “Ons doel is dat de komende twee jaar 250 woningen verduurzaamd worden. Oftewel, dat mensen in beweging komen en aan de slag gaan. Er is zo veel mogelijk en iedere stap is er één. Met de scans geven we inwoners inzicht in welke maatregelen voor hun type woning het meest effectief is. We verwachten de uitkomsten begin 2024.”

Zelf aan de slag! 

Ben je benieuwd wat je kunt doen om jouw woning te verduurzamen? Of wil je weten hoe je energie kunt besparen? Op de pagina 'Wat kan ik doen?' lees je hier meer over.