Aanleggen sedumdak op een schuurtje

Klimaatsubsidie

We krijgen door klimaatverandering steeds vaker te maken met weersextremen; hittegolven, langere periodes van droogte en stortbuien. Meer groen in de gemeente zorgt voor verkoeling tijdens warme perioden. Ook jij kunt met jouw groene tuin het verschil maken! Voor veel aanpassingen is een subsidie beschikbaar. 

Hoekje

Voor welke maatregelen kun je subsidie aanvragen?

Er zijn veel verschillende manieren om je tuin klimaatbestendig te maken. Voor de onderstaande maatregelen kun je subsidie aanvragen.

  • Groene daken
    Een groen dak (of daktuin) is een milieubewuste keuze: met plantjes op je dak vang je regenwater op, ontlast je het riool, houd je de lucht schoner en bied je voedsel aan insecten.
  • Onttegelen en vergroenen van de tuin.
    Tegels en bestrating in je tuin houden warmte langer vast. Daardoor kan de temperatuur in de zomer snel oplopen en kan regenwater niet goed de grond in trekken. Vervang tegels in je tuin daarom voor groen! Dat is veel beter voor de biodiversiteit én voor het klimaat.
  • Regenwatervoorzieningen en water passerende of doorlatende verharding
    Wil je toch tegels in de tuin? Denk dan eens aan waterpasserende of waterdoorlatende verharding, zoals grind of bestrating dat water doorlaat . Hiermee kan het regenwater toch de bodem inlopen.
  • Het afkoppelen van je regenpijp van de riolering
    Het afkoppelen van je regenpijp betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt. Het water stroomt naar de tuin of wordt boven- of ondergronds opgevangen. Goed voor de natuur, milieu en riool. Het schone regenwater wordt niet onnodig gezuiverd en het riool kan beter omgaan met veel neerslag.
  • Opvangen van hemelwater in een regenton, waterschutting of reservoir.
    Er valt tegenwoordig wel 60% meer regenwater dan 50 jaar geleden. Wist je dat je al dat overtollige regenwater eenvoudig kunt opvangen in je eigen tuin en kan inzetten in droge perioden? Dit vele ‘gratis’ water kun je namelijk heel goed hergebruiken! 

Duurzame initiatieven 

Naast subsidie voor het klimaatbestendig maken van een tuin, kun je ook een subsidie aanvragen voor gezamenlijke duurzame initiatieven. Deze subsidie is bedoeld voor groepen inwoners, scholen, verenigingen of stichtingen uit Dongen die een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de biodiversiteit, circulariteit of klimaatbestendigheid van een particulier of openbaar terrein.

Hoeveel subsidie kan ik aanvragen? 

Wil je aan de slag met klimaatbestendige maatregelen? Dan kun je een mogelijk een subsidie aanvragen.  Lees in het overzicht met klimaatmaatregelen welke maatregelen er allemaal zijn en hoeveel subsidie je kan krijgen.

Subsidie aanvragen

Vraag de subsidie aan door op de knop ‘subsidie aanvragen’ te klikken.

Vul het aanvraagformulier in. Voor de aanvraag heb je de volgende dingen nodig:

  • De offerte of kostenraming van de maatregelen en/of uitvoering van de werkzaamheden.
  • Foto's van de situatie vóór je de maatregelen treft.

Voorwaarden

Er is een aantal voorwaarden waaraan je subsidieaanvraag moet voldoen. Zo vraag je een subsidie aan voor een maatregel voordat je gestart bent. Ben je huurder? Dan is het belangrijk dat je schriftelijk toestemming hebt van de eigenaar van het pand voor het uitvoeren van een maatregelen. Je mag per jaar maar één klimaatsubsidie aanvragen. Alle voorwaarden lees je in de subsidieregels voor klimaatbestending Dongen

Vragen? 

Heb je vragen over de klimaatsubsidie of heb je hulp nodig bij het aanvragen hiervan? Neem dan contact op via Dongen@klimaatsupport.nl