Regenpijp tegen muur. Pijp gaat niet in de grond. Maar het water gaat direct de tuin in.

Regenwater opvangen

Er valt tegenwoordig wel 60% meer regenwater dan 50 jaar geleden. Wist je dat je al dat overtollige regenwater eenvoudig kunt opvangen in je eigen tuin? Dit vele ‘gratis’ water kun je namelijk heel goed hergebruiken!

Hoekje

Hoe werkt het opvangen van regenwater?

Wateroverlast ontstaat niet alleen door extreme regenval, maar ook door steeds meer bebouwing en verharding in tuinen. Overtollig water kan niet goed meer wegstromen en het riool krijgt veel te verwerken. Zonde! Want dit water kun je heel goed voor andere doelen gebruiken. Regenwater is namelijk heel zacht, schoon en bevat geen kalk. En het is bovendien helemaal gratis! Je kunt met dat water bijvoorbeeld je planten water geven, je huis schoonmaken of je wast er je auto mee. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee!

Kan ik regenwater opvangen in mijn tuin?

Je kunt overtollig regenwater eenvoudig opvangen in je eigen tuin. De bekendste en makkelijkste manier om dat te doen is door middel van een regenton, die gekoppeld is aan je regenpijp. Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar! Er is altijd wel een regenton die in jouw budget past, want ze zijn er in allerlei soorten en maten. Maar er zijn nog veel meer andere manieren om water op te vangen: bijvoorbeeld door een wateropvangbak die je ingraaft in je tuin, of zelfs door een ondergrondse watertank.

Dit levert het opvangen van regenwater je op

  • je waterverbruik gaat omlaag
  • je bespaart flink op drinkwater
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Subsidie

Voor het opvangen van regenwater door middel van een regenton is subsidie beschikbaar. 

Een regenton installeren

Wil je aan de slag met het opvangen van regenwater door een regenton te plaatsen? 

Meer weten?

Wil je weten hoe jij thuis water kunt besparen? Je vindt hier veel handige informatie. Bekijk ook de klimaatstresstest van de Gemeente Dongen. Hier lees je hoe waterbestendig Dongen is én handige tips om slim met regenwater om te gaan.

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant