Installateur sluit een warmtepomp aan.

Warmtepomp

Met een warmtepomp bespaar je veel energie op het verwarmen van je huis. Je verbruikt namelijk veel minder, of zelfs helemaal geen aardgas meer! Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar gaat óók je energierekening omlaag.

Hoekje

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de lucht of uit de bodem om je huis te verwarmen. Vergeleken met een cv-ketel op aardgas scheelt dat wel 30 tot 65 procent aan CO2-uitstoot. En als in de toekomst alle stroom duurzaam wordt opgewekt, wordt de uitstoot van de warmtepomp zelfs nog lager. Omdat een warmtepomp elektriciteit gebruikt, neemt het stroomverbruik wel wat toe. Maar onderaan de streep bespaar je alsnog aanzienlijk op je energiekosten.

Is een warmtepomp geschikt voor jouw huis?

Er zijn twee soorten warmtepompen: elektrisch en hybride. Een elektrische warmtepomp verwarmt je huis én zorgt voor warm water. Met deze variant heb je geen cv-ketel meer nodig. Deze warmtepomp is echter alleen geschikt voor huizen met een goede isolatie. Is je huis nog niet klaar voor een volledig elektrische warmtepomp? Dan is een hybride warmtepomp iets voor jou. Dit is een kleine warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel: de ketel springt alleen bij als het heel koud is en zorgt voor de verwarming van het water. Dit is een goede tussenstap naar een aardgasvrij huis.

Dit levert een warmtepomp je op

  • je energierekening gaat omlaag
  • je CO2-uitstoot daalt met 30-65%
  • je draagt bij aan een duurzame leefomgeving

Subsidies

Wist je dat voor het aanschaffen van een warmtepomp aantrekkelijke subsidies beschikbaar zijn?

Energiebespaarlening

Wil je een warmtepomp aanschaffen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een Energiebespaarlening? Dit is een aantrekkelijke lening waarmee huiseigenaren energiebesparende investeringen kunnen financieren.

Meer weten?

Wil je weten of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? En welk type warmtepomp het beste bij je past? Ook kun je direct berekenen wat het aanschaffen van een warmtepomp kost, én wat het je oplevert.

De
doeners

Groen en duurzaam. Daar zijn Corrie en Thieu Verharen veel mee bezig. Een dag in de week geeft Corrie les over natuur aan groep 3 en 4 van De Wegwijzer in het Bieslant in ’s Gravenmoer. Ook hebben zij hun huis verduurzaamd en gebruiken ze sinds kort geen gas meer. 

> Lees het verhaal van Corrie en Thieu
Corrie bij boek Bieslant