Duurzaamheid en energie besparen zijn voor Anton zo logisch. Maar hij is ook realistisch: “Mensen hebben zo veel ballen in de lucht te houden. Daardoor hebben zij lang niet altijd de ruimte om na te denken over het verduurzamen van hun woning. Pas als het mensen echt raakt, zien we dat er beweging ontstaan.”
In zekere zin heeft de energiecrisis dus geholpen in de bewustwording. En dat merkt Anton ook bij de energie coöperatie. “Het afgelopen jaar wisten steeds meer mensen ons te vinden voor advies. Onze meerwaarde is dat we zaken begrijpelijk maken. Soms communiceert de Rijksoverheid met vijf lange pagina’s vol tekst. Wij ‘vertalen’ dat voor Dongenaren en leggen bijvoorbeeld tijdens een Energiecafé uit wat het prijsplafond nu precies inhoudt en hoe iemand dat gaat merken in de eigen portemonnee.”
Een van de drijfveren van Anton is om alle beschikbare kennis en informatie laagdrempelig en begrijpelijk te maken. Een advies van een energiecoach is nog steeds gratis voor woningeigenaren. En inwoners kunnen erop vertrouwen dat dat advies onafhankelijk is. “Er lopen in deze wereld ook veel cowboys rond die echt voor eigen gewin gaan. Wij gaan niet mee in commerciële voorstellen en hebben ook geen lijst van voorkeursleveranciers. Als een ondernemer ook een duurzame visie heeft, kan hij wel lid worden van de coöperatie en bijvoorbeeld zijn kennis en ervaring delen.”
Anno 2023 is het niet altijd eenvoudig om mensen te bereiken en betrekken. “We vinden het belangrijk dat mensen zelf de regie pakken. Toch kom ik regelmatig een houding van ‘regel-het-maar-voor-me’ tegen. Maar ik geloof erin dat we in gesprek met mensen veel inzicht kunnen bieden en dat we daarmee beweging creëren. We laten zien hoe je stap voor stap kan verduurzamen. En bieden inwoners dan ook een online Hoom-dossier met alle informatie.”
Mensen worden op dit moment in de media overvoerd door berichten over het klimaat en CO2 uitstoot. “Wat ik merk is dat mensen bijna lamgeslagen zijn. Naast angst komen we ook mensen tegen die klimaat-moe zijn. Het raakt hen niet meer. En dat is voor ons wel lastig. Want we hebben in Dongen nog grote stappen te zetten samen. Het begint bij bewustwording. En we bereiken nu nog lang niet iedereen. Samen met onze partners, de gemeenten en o.a. ContourdeTwern gaan we daar de komende tijd mee aan de slag.”
Een van de projecten waar we komende maanden aan werken is Energieklus. “We hebben in Dongen het doel om 600 woningen aan te pakken en daar kleine energiebesparende maatregelen toe te passen. Energie Dongen gaat met vrijwilligers aan de slag om mensen te informeren en helpen bij het inschrijven op de regeling.”
Kortom, na alle jaren is deze Doener nog lang niet klaar!
Heb je ook een duurzaam hart en wil je een steentje bijdragen? Bijvoorbeeld als vrijwilliger in het project Energieklus. Mail Anton op energieklus@dongen.nl